dissabte, 31 d’octubre del 2009

Reflexió sobre el concepte d'hipertext i els canvis en les formes de pensar

El text publicat al País: Internet cambia la forma de leer y...¿de pensar?ens explica la opinió que tenen  els que realment tenen coneixements sobre si internet ens canvia la forma de pensar, ja que el fet de tenir accés informàtic ens ha fet que estiguem a la guait de qualsevol cosa que pasa en el moment que ho desitgem.
Això ha fet variar la nostra forma de llegir,i ho podem comprobar perquè llegim buscant la informació que desitgem, saltant l'altre tipus de informació que no ens interessa.
Una altra cosa que hem canviat ha sigut  la nostra forma de buscar i seleccionar informació útil. Actualment, amb l'aplicació Google podem trobar milers d'entrades sobre la paraula que hem desitjat buscar.
Per tant, si totes les percepcions cognitives han cambiat, vol dir que la nostra forma de pensar també ho ha fet, ja que segons citen al text, l'ús de les tecnologies ens fa, poc a poc, perdre la capacitat d'atenció, de memòria, d'aprenentatge, i un llarg etcètera, ja que ens recolzem massa en les noves tecnologies, perquè són molt superiors a nosaltres.

D'aquest text puc extreure, personalment, que l'excés d'informació que tenim pot arribar a confondre'ns i ens pot provocar una sèrie de dubtes importants a l'hora de decidir, ja que de tota la informació que trobem, segurament no serà veritat una part. Per tant, haurem de llegir tot el que ens diu per saber si és real o no, i és doncs quan, com es menciona en aquest text, que no llegim tot, només el que ens interessa, així que segurament no farem una búsqueda amb un resultat satisfactori si no realitzem un procés de contextualització personal.


D'altra banda, el text de la Laura Borràs de l'hipertext explica i contrasta diferents definicions d'hipertext.
Afirma que L'hipertext és, alhora:

1. Un model teòric: una proposta d'organitzar la informació perquè es pugui llegir seguint relacions associatives i no només seqüencials.

2. Una abstracció: defineix una manera ideal en la qual tota la cultura escrita produïda per la humanitat podria estar a l'abast dels usuaris en un univers telemàtic, el ciberespai.

3. Una classe de programes informàtics: els que serveixen per a crear documents digitals susceptibles de ser llegits per la via de les relacions associatives.

4. Els documents digitals resultants.

Dins de aquest document inclou el concepte de la literatura hipertextual, ja que va ser la primera definició i aplicació de l'hipertext. Aquí s'englobava la majoria de formes textuals digitals, a més de ser un precedent per anomenar a les formes textuals no digitals amb el nom de proto-hipertextextos.

Com a opinió personal, dir que els hipertextos sovint ens faciliten la feina ja que ens permeten passar de text a text amb continguts similars, això ens permet ampliar una temàtica i aprofundir molt més sobre el tema que estem tractant, i així gaudir d'una informació més extensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada